Водещите университети са в 4 града - София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград В университета в Перник учат

...
Водещите университети са в 4 града - София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград В университета в Перник учат
Коментари Харесай

В Южна България образованието е по-добро от Северна

Водещите университети са в 4 града - София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград

В университета в Перник учат само 94-ма студенти

Българският рейтинг разгласен за най-хубавия на международно равнище

Университетите, които са първи в обособените посоки, са все в Южна България, в случай че изключим професионално направление “Военно дело ”, заключи Георги Стойчев, който управлява консорциума, изработващ рейтинга на висшите учебни заведения в България.

“Проблемът на Северна България във връзка с висшето обучение е обвързван не толкоз с неналичието на висши учебни заведения, колкото с недостиг на избрани професионални посоки. Ако желаете да учите ветеринарна медицина да вземем за пример, металургия, горско стопанство, театрално и кино изкуство, няма алтернатива в Северна България. Задължително би трябвало да отидете в Южна.

Северна България господства единствено във “Военно дело ”. Всички висши учебни заведения, които оферират образование в това направление, са в Севера като се изключи Военна академия в София ”, изясни Георги Стойчев.

Водещите по посоки университети в Южна България пък са съсредоточени единствено в 4 града - София, Пловдив, Стара Загора и Благоевград. Благоевград е поради Американския университет, Стара Загора поради Тракийския университет и неговата доминация в двете професионални посоки, свързани с отглеждането на животни и ветеринарната медицина.

От 2013 година до 2023 година делът на задграничните студенти се удвоява - от 4 на 8,29%.

“Проблемът е, че повишаването на каузи на задграничните студенти се забавя ”, разяснява Стойчев. Моделът, посредством който се притеглят тези студенти, се е изчерпал. Привличаме непознати студенти главно в специалности, свързани с медицината и опазването на здравето. В медицината над 57% от студентите са чужденци. По този индикатор България е рекордьор в Европейски Съюз.

“Ако желаеме да забележим повече задгранични студенти, би трябвало да сменим модела. В Европейски Съюз най-вече притеглят чужденци направленията, свързани с стопанска система и мениджмънт. В България там има голям капацитет, към момента необработен. Трябва да разнообразим и местата, откъдето привличаме студенти. В България 90% идват от други европейски страни. Средно за Европа над 50% от задграничните студенти идват от други региони на света - от Азия, Африка. При нас делът на студентите от тези райони е извънредно невисок ”, изясни още Георги Стойчев. Делът на студентите в частните висши учебни заведения понижава. Преди 10-ина години към 15% се образоваха в частни университети, тази година са 11%.

Като цяло има напор за медицина, която не се предлага от частни висши учебни заведения, и педагогика, което се предлага главно в държавни.

Две са висшите учебни заведения с под 100 студенти. 85 са студентите в сценичен лицей “Любен Гройс ” и 94 - в Европейския политехнически университет в Перник.

Заместник-министърът на образованието проф. Генка Петрова означи, че в международна ранглиста на рейтинговите системи нашата е отличена като най-хубавата на международно равнище заради нейната изключителна подробност и пълнота.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР